Aquest passat dimarts 31 d’octubre, Òscar Garcia Pañella, Director Acadèmic d’ENTI-UB, la Universitat del Videojoc, va participar en una màster class al Grau en Fisioteràpia Internacional. La sessió va comptar amb una elevada participació, amb un total de 120 assistents.
Garcia Pañella va centrar-se en la gamificació en l’àmbit de la fisioteràpia i la salut. En aquest sentit, va assenyalar que la diferència entre ahir i avui, o almenys una d’elles, és que a més de la funcionalitat dels protocols i serveis en l’àmbit de la fisioteràpia, es requereix d’una bona experiència per part dels pacients per aconseguir millors adherències al tractament. Per això, és fonamental oferir experiències personalitzades, a mida de l’usuari; doncs, necessiten autonomia i bones alternatives, entre les quals, poder escollir.
Durant el seu discurs Pañella va remarcar que en la gamificació sanitària, els fisioterapeutes no haurien de tenir un enfocament per reformular un producte existent amb petits canvis; doncs, això en el fons seria un engany. Al contrari, gamificar implica dissenyar el servei o producte i la praxi, com alguna cosa memorable des del principi. En tot, aquest procés, especialment en l’àmbit de la salut, és essencial que es tinguin en compte les necessitats dels pacients.
Finalment, el Doctor Garcia Pañella, va deixar palès que a l’hora de gamificar, la psicologia s’ha d’avantposar a la tecnologia. Per aquest motiu, és important aconseguir que el públic se senti motivat i sigui autònom/a. És a dir, que sentin que decideixen i també que poden fer-ho, esforçant-se. Per tant, partint dels eixos fonamentals de la creació de qualsevol joc com són: la metàfora narrativa, la bona història, el disseny i creació artística, es poden arribar a obtenir uns bons resultats en l’àmbit sanitari.