Una de les característiques del professorat del Grau en Fisioteràpia Internacional és la seva dedicació a l’àmbit de la recerca. En aquesta ocasió, destacarem l’estudi ‘Standard and Short RoM Isokinetic Testing: Comparative Analysis in Identifying Submaximal Shoulder External Rotator Effort’, en el qual, ha participat el professor Joaquim Chaler, especialista en Medicina física i rehabilitació.
L’estudi se centra en un paràmetre relacionat isocinèticament que marca la diferència entre les ràtios de força excèntrica-concèntrica a dues velocitats de test diferents (DEC), basades en el rang de moviment (RoM) de 60° (estàndard), el qual, ha demostrat ser altament eficient per a la detecció d’esforços musculars simulats. L’objectiu d’aquesta publicació és verificar si un DEC, derivat d’un test RoM molt més curt (20°) era tan útil com un derivat de RoM llarg.
Per portar-ho a terme, 18 homes amb un bon estat de salut (de 32,4 ± 6,4 anys) van participar en aquest estudi, enfocat en mesura la força isocinètica de rotació externa de l’espatlla. Els participants van realitzar un esforç màxim del rotador extern d’espatlla (vuit parells de contraccions concèntriques i excèntriques a alta i baixa velocitat a RoM curt i llarg) i, a continuació, se’ls va demanar que simulessin l’esforç màxim. Es van ajustar les velocitats de contracció aplicant un gradient 1:4 i es van registrar moments punta.
Seguidament, es van calcular les dues condicions DEC, restant les ràtios de força excèntrica i concèntrica a baixa velocitat de les d’alta velocitat. Curiosament, les puntuacions DEC en l’esforç simulat eren significativament superiors a les d’esforç màxim en ambdues condicions, en homes. Això va permetre establir els nivells límit específics per separar els esforços. Ambdós enfocaments van mostrar una sensibilitat coincident (78%) mentre que el RoM curt va mostrar una especificitat encara més alta: 88% contra 78%. Per tant, el protocol RoM curt proporciona una potència de detecció clínicament acceptable.
En aquest enllaç, pots consultar aquesta publicació del professor Joaquim Chaler.