L’àmbit de la recerca té un pes molt important al Grau en Fisioteràpia Internacional d’EUSES-UdG i ENTI-UB. La majoria de l’equip docent combina la docència amb la pràctica clínica i la tasca investigadora. El Coordinador i Doctor en Salut Pública, Javier Jerez n’és un bon exemple.
Jerez ha participat en l’estudi titulat: ‘Functional decline in nursing home residents: A prognostic study’. Es tracta d’una anàlisi longitudinal de dos anys realitzat a Brasil, mentre el professor s’estava doctorant. El públic objectiu va ser gent gran, procedent de 10 residències geriàtriques, en total van participar 280 persones. La metodologia aplicada va consistir a valorar, cada sis mesos, la funcionalitat d’aquestes persones en relació a les activitats bàsiques de la vida diària com: menjar, la higiene personal, dutxar-se, desplaçar-se o caminar, avaluant-les amb l’índex Barthel, una eina emprada per a la valoració funcional d’un pacient i la seva rehabilitació.
El resultat obtingut va ser que el 56% dels pacients patien un declivi funcional, al llarg d’aquests dos anys. És a dir, que més de la meitat empitjoraven. L’estudi també identifica tres factors previs que influeixen en aquesta pèrdua d’autonomia:
En primer lloc, influeix l’estat cognitiu inicial del pacient. Es va poder comprovar que, en casos de demència, s’agreujava més el risc de patir un declivi funcional. Altre factor va ser la recurrència dels ingressos hospitalaris i finalment, els problemes d’incontinència. Sens dubte, les persones amb aquest tipus de problemes previs, experimentaven un major empitjorament de la seva salut.
Aquest estudi és la segona part de ‘Dynamics of activities of daily living performance in institutionalized older adults: A two-year longitudinal study’, també publicat pel professor i Coordinador de Grau, Javier Jerez. Finalment, cal destacar que ‘Functional decline in nursing home residents: A prognostic study’ s’ha publicat a la prestigiosa revista, Plos One, especialitzada en medicina i salut.